Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ανάβαση σε Φτέρη και Στάρα Αγράφων

   «Όταν ο Θεός έχτιζε τον κόσμο, πέρασε όλο το χώμα από ένα μεγάλο κόσκινο. Το μαλακό χώμα που βγήκε απ' τις τρύπες του, σχημάτισε τους κάμπους, τις πεδιάδες και τις εύφορες πολιτείες, και οι πέτρες μαζί με τα στουρνάρια και τα χαλίκια έμειναν στο κόσκινο σαν άχρηστα. Αναποδογυρίζοντας το κόσκινο, τα έριξε κάτω, κι αυτά σχημάτισαν τα Άγραφα».

   Δεν θα μπορούσε να δοθεί πιο εύστοχη απάντηση στο ερώτημα που γεννάται όταν αντικρίζει κανείς το ανυπέρβλητο, ορεινό μεγαλείο της αγραφιώτικης γης...

  Όταν βρίσκεσαι εκεί κατανοείς πόσο μηδαμινή είναι η παρουσία σου, και ποια είναι η θέση σου μέσα στην απεριόριστη λαμπρότητα της ορεινής φύσης. Την λαμπρότητα που ανέκαθεν δόξαζε ο άνθρωπος, και που σήμερα αναζητείται από όλους όσους δεν αρκούνται στις «ανέσεις» και τη ζωή των πόλεων. Τούτος ο τόπος, τα ηρωικά και ξακουστά Άγραφα, είναι από τους ελάχιστους που διατηρούνται ακόμα αυθεντικοί κι ανεπηρέαστοι, κι αυτό χάρη στις πολυάριθμες, άγριες και πανύψηλες βουνοκορφές που δεσπόζουν ως αιώνια σύμβολα ελευθερίας, λεβεντιάς κι ανδρείας.


  Τα Άγραφα είναι ίσως το πιο όμορφο, πιο άγριο και πιο δύσκολα προσβάσιμο κομμάτι της οροσειράς της Πίνδου. Πρόκειται για ένα αχανές συγκρότημα που βρίσκεται στα νότια αυτής, στους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, και χωρίζεται στα Βόρεια (Θεσσαλικά), τα Δυτικά, και τα Ανατολικά Άγραφα. Οι κορυφές τους εκτείνονται με κατεύθυνση από Β προς Ν ανάμεσα από τους ποταμούς Αχελώο, Αγραφιώτη και Ταυρωπό (Μέγδοβα). Δεκαέξι από αυτές έχουν υψόμετρο άνω των 2.000μ., εννέα άνω των 1.900μ., και  είκοσι δύο άνω των 1.800μ. Σημαντικότερες κορυφές είναι η Καράβα (2.184μ.), το Ντεληδήμι (2.163μ.), το Βουτσικάκι (2.153μ.), η Φτέρη (2.127μ.), η Λιάκουρα (2.041μ.), η Σβώνη(2.040μ.), το Μπορλέρο (2.017μ.) και το Φλυτζάνι (2.017μ.).

  Έχοντας αρκετά χρόνια την επιθυμία να βρεθούμε στα Άγραφα, θέλαμε η πρώτη μας επίσκεψη να μας κάνει να γευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο την τραχύτητά τους. Έτσι, επιλέξαμε τα Δυτικά Άγραφα, το συγκρότημα των οποίων είναι αρκετά πιο πολύπλοκο και άγριο σε σύγκριση με τα Βόρεια και τα Ανατολικά Άγραφα. Με αφετηρία το Λιθοχώρι Ευρυτανίας, ακολουθήσαμε τον δρόμο που ανηφορίζει μέχρι την τοποθεσία Γούπατα, κι από 'κει πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Διάσελο της Πρατίνας και έπειτα στην Φτέρη (2.127μ.). Κατά την επιστροφή ανεβήκαμε και στην Στάρα (1.823μ.), μια κορυφή που βρίσκεται δυτικά της Φτέρης (λεπτομέρειες και χάρτη της διαδρομής μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου).


γουπατα λιθοχωρι ευρυτανιας
Πρωινό ξεκίνημα στα Γούπατα... η γαλήνη και η ηρεμία εδώ βρίσκουν τον ορισμό τους! Στο βάθος το Γάβρογο (1.781μ.).

γούπατα ευρυτανίας
Αφήνοντας τα Γούπατα. Πίσω μας η Στάρα (1.823μ.) και μερικές ακόμα κορυφές των Δυτικών Αγράφων.

δυτικα αγραφα βουνα
Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της ημέρας, και ήδη τα τοπία που αντικρίζουμε είναι μοναδικά... πρωινή βοσκή με φόντο τις κορυφές Πυραμίδα, Μπαλντενήσι, Σαλαγιάννη, Διχάλα και Σουφλί!

Η αρχή του μονοπατιού, η Φτέρη, και το διάσελο της Πρατίνας.

Παρακάμπτοντας τις απότομες κορυφές της Φτέρης... μπροστά μας το διάσελο και οι κορυφές Πρατίνα (1.993μ.) και Λούτσι (2.045μ.).

βουνοπλαγιες αγραφων βουνα λουκια
Ο ήλιος αποκαλύπτει σιγά-σιγά το τραχύ ανάγλυφο των Δυτικών Αγράφων.

διασελο πρατινας δυτικα αγραφα βουνα
Στο διάσελο της Πρατίνας, με φόντο την Πρατίνα, και πιο πίσω την Λιάκουρα και τον Καλόγερο! Από εδώ και στο εξής η διαδρομή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αμέτρητα βουνά και κορυφές εμφανίζονται γύρω μας.

διασελο μουρκ δυτικα αγραφα κορυφη γραβανη καλόγερος
Ο Καλόγηρος ή Γραβάνη (1.755μ.) και στο βάθος το Βελούχι (2.313μ.) !!!

Συνέχεια προς Φτέρη.

κοπαδι γιδια κατσικια στα αγραφα βουνα
Κάθε μέρα σε τούτες τις πλαγιές, σ' αυτά τα κορφοβούνια αναζητούν την ελευθερία τους.

Χαρακτηριστικό των Δυτικών Αγράφων τα εκτεταμένα αλπικά πεδία, γυμνά από βλάστηση, δημιουργούν την εικόνα που αναζητά κάθε λάτρης του βουνού και του αυθεντικού ορεινού τοπίου!

Στα αριστερά μας η κορυφή Στάρα (1.823μ.), με την εντυπωσιακή βόρεια κόψη της.

λιακουρα δυτικα αγραφα λουτσι
Χωρίς σχόλια...

βλαχοπουλα αγραφων φτερη επινιανα κοπαδι προβατα
Κοπάδι ξεδιψά κάτω χαμηλά στην Βλαχοπούλα.

φτερη αναβαση αγαραφα
Πλησιάζοντας το δύσκολο κομμάτι της διαδρομής... στο κέντρο ο λαιμός που ενώνει -ή καλύτερα χωρίζει- τις δύο κυριότερες κορυφές της Φτέρης.

φτερη αγραφων κορυφη
Η κορυφή της Φτέρης! Ύστερα από μερικά λεπτά βουβού θαυμασμού, συνεχίζουμε για το τελευταίο μέρος της διαδρομής.

φτερη αγραφων νοτια κοψη αναβαση πορεια
Παρακάμπτοντας τα χτένια της Φτέρης. Απέναντι η τελική και αρκετά απότομη ανάβαση για την κορυφή.

φτερη λιακουρα αναβαση δυτικα αγραφα
Κοιτώντας πίσω.


*Διαθέσιμη η ποιότητα βίντεο 1080p HD

κορυφη φτερη αγραφων τριγωνομετρικο σημειο
Στην κορυφή της Φτέρης (2.127μ.), περίπου τέσσερις ώρες μετά την εκκίνηση. «Κι εγώ για τις κορφές πονώ, και για τραχιές ανηφοριές σηκώνω το κεφάλι» αναφέρει η επιγραφή πάνω στο τσιμεντένιο κολονάκι. Ίσως αυτή την κορυφή να σκέφτονταν ο Ζ. Παπαντωνίου όταν έγραφε τα παραπάνω... 

λιθοχωρι ευρυτανιας λεπιανα
Κοιτώντας δυτικά. Σε πρώτο πλάνο η Στάρα (1.823μ.) με τον δρόμο από Λιθοχώρι για Γούπατα, και πίσω η Ανάληψη (1.473μ.) με τα χωριά Λιθοχώρι, Λεπιανά και Άγιος Βλάσιος Ευρυτανίας. Στο βάθος τα Βρουβιανά, το Αυλάκι (Αιτ/νια) και ο Μακρύκαμπος (Καρδίτσα).

γαβρογο ορη βαλτου βουνα γαβροβο
Το Γάβρογο (1.781μ.) των Ορέων Βάλτου με το Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας στις παρυφές του.

ορη βαλτου μεσοβουνι αετοι αστρι βουνα αρτας
Όρη Βάλτου. Το βόρειο τμήμα της οροσειράς, το οποίο βρίσκεται στον νομό Άρτας. Αριστερά το Μεσοβούνι (1.745μ.) και δεξιά οι Αετοί (1.852μ.).

βουνο μυρμιτζαλα καταφυλλι καρδιτσας κεδρα ευρυτανιας προδρομος
Μερικά από τα χωριά της δυτικής Ευρυτανίας (Σάτο, Κέδρα, Πρόδρομος, Μεταξάδες, Πρασιά) και στο κέντρο η Μυρμιτζάλα (1.542μ.), βουνό του νομού Καρδίτσας. Στο βάθος αριστερά διακρίνονται οι Αετοί (1.852μ.), με τα χωριά Μεγαλόχαρη, Κρύα Βρύση και Καστανιές Άρτας.

θεα απο την κορυφη φτερη αγραφων δυτικα αγραφα πανοραμα
Πανόραμα του βορρά... ατέλειωτες κορυφές και βουνά προσφέρονται για αναγνώριση!

Τα Τζουμέρκα. Διακρίνεται η ψηλότερη κορυφή, το Καταφίδι (2.393μ.), καθώς και μερικές χιονούρες.

κοκκινολακος αρτας κοκκινολακκος βουνο φρουσια ορη
Ο Κοκκινόλακκος ή Φρούσια (1.796μ.), βουνό του νομού Άρτας. Στο βάθος αριστερά ο Αυχένας Μελισσουργών, στη μέση ο Κρυάκουρας (2.147μ.) και δεξιά η Ρουίστα (2.254μ.).

Σε πρώτο πλάνο τα Λακκώματα (1.833μ.), ακριβώς πίσω το Γαλάτσι (1.894μ.) και στον ορίζοντα η Κακαρδίτσα (2.429μ.), ξεπροβάλει μέσα από μια θάλασσα αμέτρητων βουνών!

αυγο μαροσα λουπατα μπαλντενησι αγραφων
Η Πυραμίδα (2.003μ.) και το Μπαλντενήσι (2.030μ.) Δυτικών Αγράφων, και στο βάθος η συνέχεια της Πίνδου προς τα βόρεια... η ραχοκοκκαλιά της Ελλάδας!

σαλαγιαννη αγραφων ντεληδημι ντελιδημι ντελιδιμι αγραφα βουνα
Ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πιο όμορφα βουνά της Πίνδου, το Ντελιδήμι... αναλυτικά οι κορυφές: Σαλαγιάννη (2.135μ.), Διχάλα (2.087μ.), Σουφλί (2.088μ.) και Ντελιδήμι (2.163μ.). Στο βάθος η Καράβα (2.184μ.), η ψηλότερη των Αγράφων!

κοπαδι γιδια στο βουνο κορυφη φτερη αγραφων βορεια κοψη αγραφα βουνα
Η βόρεια κόψη της Φτέρης.

βουτσικακι αγραφων τσουκα σακκα
Το επιβλητικό και ογκώδες Βουτσικάκι (2.152μ.) ορθώνεται πίσω από την Τσούκα Σάκκα (1.980μ.)! Ενδιάμεσα κι αριστερά οι Κοκκινόλακκες (1.911μ.), και επίσης αριστερά στο βάθος η Καζάρμα ή Ζυγουρολίβαδο (1.977μ.), με το πυροφυλάκιο στην κορυφή της.

Σε πρώτο πλάνο η Κουρούνα (1.910μ.), μια ιδιαίτερα απόκρημνη κορυφή των Δυτικών Αγράφων, και αριστερά στο βάθος Πλάκα (1.853μ.), Τσούκα Σάκκα (1.980μ.) και Βουτσικάκι (2.152μ.).

ανατολικα αγραφα βουνα
Η οροσειρά των Ανατολικών Αγράφων.

μπορλερο αγραφων αγιος νικολαος διασελο
Το Μπορλέρο (2.017μ.) και ακριβώς μπροστά του ο ναός του Αγίου Νικολάου με το διάσελο, και τον δρόμο που κατηφορίζει για Βραγγιανά Αγράφων.

καταραχιας αγραφων φλυτζανι ανατολικα αγραφα βουνα φλιτζανι πεντε πύργοι
Ο Καταραχιάς (2.003μ.) με φόντο το Φλυτζάνι (2.017μ.) και τους Πέντε Πύργους (2.004μ.).

κουκουρουντζος αγραφων νιαλα σβωνη σβονι ανατολικα αγραφα βουνα
Πάνω ψηλά η Σβώνη (2.040μ.) με την μακριά ράχη της Νιάλας, και κάτω ο Κουκουρούντζος (1.721μ.). Κάτω δεξιά διακρίνεται και το χωριό Άγραφα.

αγραφα χωριο ευρυτανιας
Τα Άγραφα και ο δρόμος για Καμάρια.

κοψη αγραφων προσηλιακο ανατολικα αγραφα βουνα
Μερικές ακόμα κορυφές των Ανατολικών Αγράφων. Ξεχωρίζουν η Κόψη (1.940μ.) και ακριβώς μπροστά της το Προσηλιακό (1.862μ.).

βελούχι τυμφρηστός βουνό συμπεθεριακό
Ο επιβλητικός όγκος του Τυμφρηστού (Βελούχι)! Αριστερά η Ψηλή Κορυφή ή Σεϊντάνι (2.313μ.) και δεξιά το Συμπεθερικό (2.115μ.).

δυτικα αγραφα βουνα οροσειρα λιακουρα φτερη αναβαση
Η συνέχεια της Φτέρης προς τα νότια... δεξιά η δεύτερη κορυφή της (2.104μ.) και αριστερά Γραβάνη, Λιάκουρα, Λούτσι.

λιακουρα δυτικων αγραφων λουτσι καλογερος γραβανη δυτικα αγραφα βουνα
Το συγκρότημα των κορυφών Γραβάνη ή Καλόγερος (1.755μ.), Λιάκουρα (2.041μ.) και Λούτσι (2.045μ.). Ομορφιά υπεράνω πάσης προσδοκίας, για κάθε λάτρη ορεινών τοπίων! Στο βάθος αριστερά το Καυκί (1.751μ.) και δεξιά το Παναιτωλικό με την λίμνη Κρεμαστών.

γραβανη δυτικων αγραφων καλογερος διασελο μουρκ δρομος για βλαχοπουλα αγραφων
Ο Καλόγερος ή Γραβάνη (1.755μ.) με τον δρόμο που ενώνει Μοναστηράκι και Βλαχοπούλα. Δεξιά το διάσελο Μούρκ και κάτω ο οικισμός Λαγκάδα.

οικισμος λαγκαδα αγραφων μοναστηρακι επινιανα
Ο ποιμενικός οικισμός Λαγκάδα. Αυθεντικό, αγραφιώτικο ξεκαλοκαιριό!

λιακουρα δυτικων αγραφων
Η Λιάκουρα (2.041μ.) και στο βάθος: αριστερά η Καλιακούδα (2.099μ.), στη μέση το Πλατανάκι (1.777μ.) και δεξιά η Χελιδόνα (1.974μ.).

φτερη αγραφων αναβαση διαδρομη
Κατάβαση από την κορυφή...

δυτικα αγραφα βουνα διαδρομες φτερη
Ξανά στα δύσκολα περάσματα της Φτέρης.

τσαι βουνου αγραφα ευρυτανιας
Τσάι του βουνού... ο ορισμός!

διαδρομες στα δυτικα αγραφα ορειβασια αναβαση φτερη αγραφων
Στην δεύτερη κορυφή της Φτέρης!

Από εδώ έχουμε καλύτερη θέα προς την λίμνη Κρεμαστών... αριστερά το Λούτσι (2.045μ.) και στο βάθος οι αμέτρητες κορυφές του Παναιτωλικού Όρους.

παναιτωλικο ορος κορυφες βορεια πλευρα
Παναιτωλικό Όρος. Μερικές από τις κορυφές του δυτικού συγκροτήματος! Ξεχωρίζουν σε πρώτο πλάνο η Τσόκα (1.662μ.) με τον Κούτουπα (1.795μ.) και την πριονωτή κορυφογραμή του Προφήτη Ηλία (1.602μ.), και πιο πίσω ο Κατελάνος (1.924μ.), ο Ζυγός (1.722μ.) και η Κόκα (1.691μ.).

δυτικα αγραφα λουκι φτερης καταβαση προς γουπατα
Κατάβαση προς Γούπατα, από το λούκι στην δυτική πλευρά του βουνού. Απέναντι η κορυφή Στάρα, στην οποία θα ανέβουμε επίσης.

γουπατα λιθοχωρι ευρυτανιας σταρα αγραφων
Ξανά στα Γούπατα, κοιτώντας την Στάρα. Στο βάθος Πυραμίδα, Μπαλντενήσι, Σαλαγιάννη, Ντελιδήμι...

κορυφη σταρα δυτικων αγραφων
Στην κορυφή της Στάρας (1.823μ.) κοιτώντας βόρεια.

λακκωματα οψιμοχωραφο πυραμιδα δυτικων αγραφων
Οι άγνωστες κορυφές των Δυτικών Αγράφων... Γαλάτσι (1.894μ.), Λακκώματα (1.833μ.), Οψιμοχώραφο (1.780μ.) και Πυραμίδα (2.003μ.). Στο μέσον του ορίζοντα το Αυγό (2.148μ.).

φτερη αγραφων δυτικα αγραφα θεα απο σταρα
Από την Στάρα, η θέα προς Φτέρη είναι συγκλονιστική!

Βλέπουμε ολόκληρο το ανάπτυγμα του βουνού από την δυτική του πλευρά, σε απόσταση αναπνοής, και με όλες τις λεπτομέρειες... η βόρεια κόψη, η κορυφή, ο λαιμός με τους γκρεμούς και τα χτένια που παρακάμψαμε από την πίσω πλευρά, το λούκι που κατεβήκαμε και η επιστροφή στα Γούπατα...

γουπατα ευρυτανιας λιθοχωρι κορυφη σταρα
Τα Γούπατα και ο δρόμος που έρχεται από το Λιθοχώρι.

γουπατα λιθοχωρι ευρυτανιας
Κοντινή ματιά στα Γούπατα. Στο βάθος ο όγκος της Χελιδόνας (1.974μ.) και δεξιά του οι κορυφές Μέγα Ίσωμα (1.660μ.), Τριανταφυλλιά (1.817μ.) και Τούμπα (1.680μ.) του Παναιτωλικού Όρους.

λιθοχωρι ευρυτανιας
Τα Καραγκούνικα και το Λιθοχώρι, λίγο πριν αφήσουμε πίσω μας την Στάρα.


Η διαδρομή στο Wikiloc:


Powered by Wikiloc

*Κάντε κλικ πάνω δεξιά στην λέξη Wikiloc, για περισσότερες λεπτομέρειες.


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/9/17, 10:47 π.μ.

    συγχαρητηρια παιδια , μας ταξιδευετε με τις φωτο σας αλλα και την υπεροχη αναλυση για τι ειναι το καθε τι , παντα τετοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/9/17, 5:08 π.μ.

    ΤΕΛΕΙΟ......ΜΠΡΑΒΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντυπωσιακή περιγραφή και εκπληκτικές κορυφές! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/7/22, 3:20 μ.μ.

    Συγχαρητήρια,φοβερή δουλειά ¡

    ΑπάντησηΔιαγραφή