Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Χειμερινή ανάβαση στο Βελούχι Ευρυτανίας

βελουχι τυμφρηστος ψηλη κορυφη αναβαση
   Το Βελούχι ή Τυμφρηστός είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Ευρυτανίας, με υψόμετρο 2.313 μέτρα. Αποτελεί μέρος της οροσειράς της Πίνδου, και τον «συνδετήριο κρίκο» των Αγράφων με τα βουνά της Ρούμελης (Οξυά, Παναιτωλικό, Χελιδόνα, Καλιακούδα κτλ.). Από το βουνό πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης, ενώ σημαντικές κορυφές του είναι η Ψηλή Κορυφή ή Σεϊντάνι (2.313μ.), το Συμπεθεριακό (2.115μ.), ο Άνεμος (2.044μ.) και το Κουμπί (1.877μ.).

   Ο τεράστιος όγκος του, το μεγάλο υψόμετρο, καθώς και το επιβλητικό ανάστημά του, είναι τα χαρακτηριστικά που του δίνουν μια θέση στη λίστα με τα γνωστότερα βουνά της Ελλάδας. Στο γεγονός αυτό βέβαια, συντελεί και το ότι στους πρόποδές του είναι χτισμένο το Καρπενήσι, η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας.


   Δυστυχώς όμως, μετά την εκμετάλλευσή του και τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου, το βουνό έχει χάσει την αυθεντική, βουνίσια αίγλη του και έχει υποβαθμιστεί ορειβατικά, καθώς διασχίζεται κάθετα από έναν ασφαλτόδρομο που αγγίζει το υψόμετρο των 1.860 μέτρων, αλλά και από άλλους μικρότερους δρόμους εκ των οποίων ο ένας φτάνει ως τα 2.180 μέτρα! Στο βουνό υπάρχει μικρή αλπική λίμνη, στην οποία επίσης φτάνει δρόμος...

   Θέλοντας λοιπόν να γνωρίσουμε την παρθένα και αναλλοίωτη πλευρά του βουνού, επιλέξαμε μια πιο δύσκολη και λιγότερο γνωστή διαδρομή από την κλασσική. Με σημείο εκκίνησης τους Αγίους Αποστόλους, ανεβήκαμε στην κορυφή Κουμπί και στη συνέχεια διασχίσαμε ολόκληρη την ανατολική κορυφογραμμή του βουνού μέχρι να καταλήξουμε στην Ψηλή Κορυφή, η οποία μας υποδέχτηκε με φοβερό κρύο και πολύ δυνατό αέρα. Στα χειμερινά χαρακτηριστικά της ανάβασης προστέθηκε και το χιόνι, που αν και ήταν λιγοστό για τέλη Δεκεμβρίου, δυσκόλευε την προσπάθειά μας στα σημεία που ήταν παγωμένο. Η κατάβαση έγινε από τα ίδια, με μόνη εξαίρεση την παράκαμψη του Κουμπιού από τα βόρεια.

Το σημείο εκκίνησης στους Αγίους Αποστόλους και πίσω το Κουμπί (1.877μ.).

Ανεβαίνοντας το Κουμπί.

Αριστερά μας ξεπροβάλλει η Ψηλή Κορυφή.

κουμπι βελουχι κορυφη
Η κορυφή Κουμπί (1.877μ.)

Από το Κουμπί κοιτώντας νοτιοδυτικά. Στο βάθος η επιβλητική Καλιακούδα και η οροσειρά του Παναιτωλικού όρους.

Η θέα προς τον εκπληκτικό όγκο των Βαρδουσίων είναι καθηλωτική...δεξιά οι Σούφλες (2.343μ.) και αριστερά η Πλάκα (2.348μ.).

Η κατάβαση από την χιονισμένη και απότομη κόψη του Κουμπιού
απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή. Στο βάθος το Βελούχι και η
υπόλοιπη διαδρομή.

Έχοντας συμπληρώσει τρεις ώρες ανάβασης, και τραβερσάροντας τις πλαγιές του Βελουχίου από τη νότια πλευρά. Πίσω μας το Κουμπί


Ανεβαίνοντας τα τελευταία μέτρα.

Στην κορυφή του Βελουχίου (2.313μ.) μετά από 5,5 ώρες. Με τον αέρα να λυσσομανά και το κρύο να «τρυπάει», η παραμονή μας εκεί επιβαλλόταν να είναι ολιγόλεπτη.

Το Μέγα Ίσωμα (1.946μ.) της Καλιακούδας, με φόντο τις βουνοκορφές του ανατολικού Παναιτωλικού (Άννινος, Τσιμπλοβούνι, Πλατανάκι, Κουκουρέχι). Στην φωτογραφία αποτυπώνεται και το χιόνι που παρασύρονταν από τον θυελλώδη άνεμο...

Μέγα Ίσωμα και διάσελο Καλιακούδας, με τον δρόμο από Μεγάλο Χωριό προς Στουρνάρα (Δολιανά) Ευρυτανίας. Στο βάθος, το Κουκουρέχι (1.746μ.) και το Κουκουρεχόπουλο (1.656μ.) του Παναιτωλικού όρους.

Η επιβλητική Καλιακούδα (2.099μ.), ένα από τα ψηλότερα βουνά της περιοχής (μετά το Βελούχι), ορθώνεται στα νότια τραβώντας μας την προσοχή. Στο βάθος δεξιά, η Τριανταφυλλιά (1.817μ.) του Παναιτωλικού όρους.

Ακριβώς μπροστά μας, βρίσκεται τo κεντρικό λούκι της κορυφής ή αλλιώς «Imagine Couloir» , όπως το ονομάζουν όσοι το κατεβαίνουν με τα σκι. Πιο πίσω η Ροβόλακα.

Νοτιοδυτικά βλέπουμε την Χελιδόνα (1.974μ.) και τον Κατελάνο (1.924μ.), την ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού όρους, και το τελευταίο βουνό πριν τον κάμπο του Αγρινίου.

Η εντυπωσιακή Χελιδόνα (1.974μ.). Στο βάθος δεξιά η Καταβόθρα (1.752μ.) του Παναιτωλικού όρους.


Η πόλη του Καρπενησίου στους πρόποδες του βουνού, με τον Κωνίσκο (1.408μ.) και την κοιλάδα του Καρπενησιώτη.

Μέρος του χιονοδρομικού κέντρου, το Συμπεθεριακό (2.115μ.) και στο βάθος η λίμνη Κρεμαστών με τα Όρη Βάλτου. Δεξιά διακρίνονται και τα χωριά Κρέντη, Κερασοχώρι και Βίνιανη Ευρυτανίας.

ορη βαλτου αστρι αετοι ζιουρα αρτα τομαρος ολυτσικα βουνο
Η ψηλότερη κορυφή των Ορέων Βάλτου, οι Αετοί (1.852μ.) και πίσω ο Τόμαρος ή Ολύτσικα (1.971μ.), βουνά των νομών Άρτας και Ιωαννίνων αντίστοιχα.

Πανόραμα νότιας Πίνδου (δυτικά & ανατολικά Άγραφα).

Η επιβλητική Φτέρη (2.127μ.) των δυτικών Αγράφων με φόντο τα Τζουμέρκα (κορυφή Καταφίδι, 2.393μ.).

Το Μπαλντενήσι (2.030μ.) με την Πλάκα (1.853μ.) ακριβώς από κάτω του, και δεξιά η Κορυφή (2.009μ.). Στο  βάθος αριστερά ο Κρυάκουρας (2.147μ.) και δεξιά η Ρουίστα (2.254μ.).

Σαλαγιάννη (2.130μ.) και Ντελιδήμι (2.163μ.). Στο βάθος, αριστερά η Κακαρδίτσα (2.429μ.) και πιο δεξιά ο Καταραχιάς (2.280μ.) με την Τσούμα Πλαστάρι (2.191μ.). Τέρμα κάτω, το Πουλί (1.671μ.) και το Προσηλιάκο (1.862μ.) ανατολικών Αγράφων.

Το Προσηλιάκο (1.862μ.) και ο Κουκουρόυντζος (1.721μ.). Στο βάθος αριστερά το Ντελιδήμι (2.163μ.) και δεξιά το Αυγό Τρικάλων (2.148μ.).

Το δαιδαλώδες συγκρότημα των ανατολικών Αγράφων. Στο κέντρο η μυτερή Σβώνη (2.040μ.) με φόντο το Βουτσικάκι (2.152μ.). Αριστερά από το Βουτσικάκι, στο βάθος, η Τριγγία (2.204μ.) και η ψηλότερη κορυφή της Νεράιδας, η Μπριτσιάσα (2.135μ.). Τέρμα δεξιά στο βάθος, διακρίνεται επίσης και ο Κόζιακας (1.900μ.).

Εγκαταλείποντας την κορυφή του Βελουχίου.


Ξεκούραση σε πιο «φιλικά» κι απάνεμα υψόμετρα.

Κοντινή ματιά στον Άγιο Νικόλαο.

Πίσω μας η κορυφή.

Ανατολικά βλέπουμε το όρος Όθρυς (1.725μ.).

Η Οίτη (2.151μ.) και στο βάθος δεξιά ο Παρνασσός (2.456μ.).

βελουχι κουμπι ευρυτανια τυμφρηστός καγκέλια
Πλησιάζοντας το Κουμπί. Αυτή τη φορά το παρακάμψαμε από τη βόρεια πλευρά, εγκαταλείποντας την κορυφογραμμή από το διάσελο με την ονομασία «Καγκέλια», στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας.

κουμπί βελουχι
Το απόκρημνο και εντυπωσιακό Κουμπί (1.877μ.) και η κόψη που κατεβήκαμε το πρωί.

Μερική άποψη των Βαρδουσίων...στο κέντρο ο Κόραξ (2.495μ.).

Η Οξυά ή Σαράνταινα (1.923μ.) και κάτω τα Κοκκάλια (1.716μ.). Αυτός ο εκτεταμένος ορεινός όγκος, εμποδίζει τους χιονιάδες που έρχονται από τα ανατολικά να μετατοπιστούν δυτικότερα (σε Καλιακούδα, Χελιδόνα, Παναιτωλικό), με αποτέλεσμα να δέχεται περισσότερο χιόνι ακόμα κι από το Βελούχι.

Παγωμένο τμήμα του ρέματος που παρακάμψαμε κατά την κατάβαση.

κουμπι βελουχι
Έχοντας βγει στον ασφαλτόδρομο για Αγίους Αποστόλους. Πάνω μας το Κουμπί, με τους χαώδεις γκρεμούς στην βόρεια πλευρά του.


Η διαδρομή στο Wikiloc:


Powered by Wikiloc


1 σχόλιο: