Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ανάβαση σε Τσίνα και Καταβόθρα Παναιτωλικού

   Το καλοκαίρι έφτασε πλέον και στα βουνά, οι πλαγιές πνίγηκαν στο καταπράσινο χορτάρι, τα έλατα πέταξαν νέα βλαστάρια και οι βοσκοί ξεχύθηκαν με τα κοπάδια τους σε διάσελα και κορυφές, λιβάδια και ρεματιές. Πώς θα μπορούσαμε να μείνουμε έξω από αυτό το «ξέφρενο γλέντι» της φύσης; Οι κορυφές Τσίνα και Καταβόθρα του δυτικού Παναιτωλικού, μας περίμεναν από καιρό και έφτασε η ώρα να τις επισκεφτούμε.
   
   Παίρνοντας τον δρόμο για Αρέντα Ευρυτανίας και μετά από 4,2 χιλιόμετρα περπάτημα, φτάσαμε στον Βαθυδιάσελο ανάμεσα από τις κορυφές Σουφλιά και Τσίνα. Εκεί αφήσαμε τον δρόμο, ανηφορίσαμε για την Τσίνα και στη συνέχεια φτάσαμε στην Καταβόθρα μέσω της κορυφογραμμής που ενώνει τις δυο κορυφές.

  Για την κατάβαση ακολουθήσαμε το ρέμα «Γυμνότοπος» στις ανατολικές πλαγιές της Καταβόθρας, που μας έβγαλε στον δρόμο  για Τρόχαλο, Τρικουκιά, Πετρωτό, Μεγάλη Βρύση (κτηνοτροφικοί οικισμοί Αρέντας) και Αραποκέφαλα.

  Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη διαδρομή, καθώς σε όλη σχεδόν την πορεία η θέα στις υπόλοιπες κορυφές του δυτικού Παναιτωλικού ήταν μοναδική, με τον Κατελάνο και το Νεραϊδοβούνι να τραβούν την προσοχή μας.

  
Στην αρχή της διαδρομής, κάτω απ' τα Αραποκέφαλα.

Τα Σουφλιά (1.639μ.) με το εκτεταμένο γυμνό πεδίο και ο οικισμός Μεγάλη Βρύση. Διακρίνεται και η συνέχεια του δρόμου προς Αρέντα.

Κοπάδι βόσκει στα Σουφλιά.

Κοιτώντας βόρεια από τον οικισμό του Πετρωτού.

Η Αρέντα Ευρυτανίας κάτω από τον Κέδρο (1.654μ.).

Το Νεραϊδοβούνι... 

Οικισμός Πετρωτό.

Κάτω απ' τα Σουφλιά (1.639μ.)

Χαμηλά και απέναντι βλέπουμε την Καταβόθρα Ευρυτανίας.

Η Τσίνα. Εδώ αφήνουμε τον δρόμο και ξεκινάμε την ανάβαση στην κορυφή, μέσω του διάσελου στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας (Βαθυδιάσελος).

Στην κορυφή Τσίνα (1.715μ.) κοιτάζοντας νοτιοδυτικά, το εντυπωσιακό συγκρότημα των κορυφών.

Η Κρημνίτσα (1.816μ.) και ο Κατελάνος (1.924μ.),

σε μια από τις πιο όμορφες οπτικές γωνίες!

Ξάνθη (1.810μ.)

Ανατολικά (πίσω μας), τα Σουφλιά (1.639μ.) και ο καταπράσινος Βαθυδιάσελος (τέρμα κάτω), το σημείο απ' όπου ανηφορίσαμε για Τσίνα.

Αγναντεύοντας την κορυφογραμμή που θα μας οδηγήσει στην Καταβόθρα (ομαλή κορυφή στο βάθος), με συντροφιά τους εποχιακούς κατοίκους του βουνού.

...κι εδώ ο αρχηγός τους, ο Λευτέρης! «Είναι καλύτερα εδώ στο βουνό απ' ότι στη θάλασσα», μας είπε και φυσικά συμφωνήσαμε...

Μια ματιά στα Σιτόμενα Αιτωλοακαρνανίας. Διακρίνεται και ο ποταμός Ερμίτσα, που πηγάζει από την Τσίνα. 

Η μύτη του Κούτπα ξεπροβάλλει πίσω από το Νεραϊδοβούνι, καθώς αφήνουμε πίσω μας την Τσίνα και κατευθυνόμαστε προς Νάνες και Καταβόθρα.

Κάτω δεξιά μας ο οικισμός Τρόχαλος

κι αριστερά μας ο επιβλητικός όγκος του Κατελάνου και των γύρω κορυφών, που αλλάζει όψη καθώς προχωράμε...

Η Κρημνίτσα.

Πλησιάζοντας την Καταβόθρα. Απέναντι η τελική ανάβαση για την κορυφή της.

Παρά την αρκετή θολούρα στην ατμόσφαιρα, μπορέσαμε να φωτογραφήσουμε τον Βλοχό (Ακρόπολη Θεστιέων), την Καμαρούλα, μέρος του Αγρινίου και τη λίμνη Λυσιμαχία.

Στην κορυφή της Καταβόθρας (1.752μ.) με το πεσμένο τριγωνομετρικό, 2 περίπου ώρες μετά την αναχώρηση από την Τσίνα.

Η συνέχεια του δυτικού Παναιτωλικού προς τον βορρά.

Μπροστά ο Κέδρος (1.641μ.) και πίσω ο Άη Λιας (1.602μ.) με την κορυφογραμμή που οδηγεί στον Κούτπα. Διακρίνεται και ο δρόμος από Άγιο Βλάσιο προς Κυνηγού και Σταυροχώρι Ευρυτανίας.

Άη Λιας: αριστερά η Φαφούτα (1.568μ.) και δεξιά η κορυφή του (1.602μ.). Στο βάθος δεξιά ο Ανδρώνης Βάλτου (1.373μ.).

Πίσω από τον Κέδρο (1.641 και 1.654μ.) ο Κούτπας (1.795μ.).

Νεραϊδοβούνι (1.761 και 1.781μ.). Ακόμα μια άποψη της νότιας πλευράς του βουνού με τις εκτεταμένες σάρες, τα διάσπαρτα αιωνόβια έλατα και τα βραχώδη ζωνάρια εκατοντάδων μέτρων... 

Βελωτά και Ισώματα Ευρυτανίας. Τέρμα αριστερά  διακρίνεται ο Προφήτης Ηλίας της Καταβόθρας και κάτω ο δρόμος από Καταβόθρα προς Σαρκίνη.

Αμέτρητες οι κορυφές του Παναιτωλικού...αριστερά η συνέχεια της οροσειράς προς την ανατολή (ξεχωρίζουν η Τριανταφυλλιά και το Κουκουρέχι) και δεξιά η κορυφογραμμή Νάνες -Τσίνα. Στο κέντρο διακρίνεται και ο οικισμός Τρικουκιά.

Κοιτώντας νότια από την κορυφή της Καταβόθρας.

Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος του Κατελάνου σε όλο της το μεγαλείο...

Ο Κατελάνος (1.924μ.)

Κατεβαίνοντας από την Καταβόθρα.

Στο βάθος Τρύπιο Βνι (1.695μ.) και η κορυφή της Χελιδόνας (1.974μ.)

Το ρέμα «Γυμνότοπος».

Απέναντι, ο οικισμός «Καρυές» της Καταβόθρας.

Έχοντας βγει στον δρόμο, πρώτα συναντάμε τον οικισμό Τρόχαλος. Πάνω οι Νάνες και στο βάθος τα Σουφλιά.


Παρυφές της Τσίνας.


Στον οικισμό Τρικουκιά.

Η πηγή πάνω από τον οικισμό Μεγάλη Βρύση. Μετά από μια τέτοια πορεία, το ποδόλουτρο στα παγωμένα της νερά ήταν το ιδανικό τελείωμα, αν και υπολείπονταν 3 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στο αυτοκίνητο...


Δείτε βίντεο από την κορυφή της Τσίνας:




Συνολικό μήκος διαδρομής 17 χιλιόμετρα, διάρκεια 10 ώρες.


1 σχόλιο: