Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Η απαράδεκτη λεηλασία ενός Καταφυγίου Άγριας Ζωής!

   Πρόκειται για το ειδεχθές έγκλημα που έλαβε χώρα στο Ξεροβούνι ορεινής Ναυπακτίας, κατά την περίοδο 2010 έως 2012, με την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου κατά μήκος ολόκληρης της κορυφογραμμής του βουνού. Ενός βουνού, που με βάση το νόμο Ν. 2637/1998, χαρακτηρίστηκε Καταφύγιο Άγριας Ζωής!

  Μόνο και μόνο ακούγοντας αυτόν τον όρο, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και οικολογική αξία, που (ορθώς) προστατεύεται από οποιαδήποτε δραστηριότητα που αλλοιώνει την εικόνα ή -στην χειρότερη περίπτωση- καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα αυτής τη περιοχής. Ας δούμε όμως, πως ορίζονται από το νόμο τα Καταφύγια Άγριας Ζωής:
  • «Ως Καταφύγια Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ) χαρακτηρίζονται φυσικές περιοχές (χερσαίες, υγροτοπικές ή θαλάσσιες), που έχουν ιδιαίτερη σημασία ως σημαντικοί τόποι ανάπτυξης της άγριας χλωρίδας ή ως βιότοποι αναπαραγωγής, διατροφής, διαχείμασης ειδών της άγριας πανίδας, ή ως περιοχές αναπαραγωγής ψαριών και συγκέντρωσης γόνου, ή, τέλος, ως σημαντικοί θαλάσσιοι οικότοποι. Ως καταφύγια άγριας ζωής μπορούν να χαρακτηρίζονται και οι οικολογικοί διάδρομοι μεταξύ άλλων κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών».
Ας δούμε επίσης, και τι απαγορεύεται εντός των ορίων των Καταφυγίων Άγριας Ζωής:
  • «Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, η αλιεία, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό».


ξεροβούνι ναυπακτίας καταφύγιο άγριας ζωής
Οριοθέτηση του Κ.Α.Ζ Ξεροβουνίου
   Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, γίνεται σε όλους σαφές ότι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως Κ.Α.Ζ, επιβάλλεται να παραμείνει παρθένα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό γίνεται!

  Αυτό, όπως τα γεγονότα δείχνουν, για την εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. αποτελούσε τα «ψιλά γράμματα» της υπόθεσης, γιατί, μπροστά στο κέρδος τι είναι η οικολογική συνείδηση; Κι εδώ είναι το παράλογο: η οικολογία, η πράσινη ανάπτυξη, η εξοικονόμηση ενέργειας και άλλες τέτοιες έννοιες είναι που επικαλούνται οι εταιρείες για να εγκαταστήσουν τα κακάσχημα αιολικά τους πάρκα, που πιο πολύ καταστρέφουν παρά βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος!

  Πίσω από όλα αυτά, κρύβονται φυσικά οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις που οι εταιρίες καταφέρνουν να πάρουν καταπατώντας, τι άλλο; τα πανέμορφα βουνά που τόσα εκατομμύρια χρόνια διατηρήθηκαν παρθένα, και τώρα έρχονται να τα εκμεταλλευτούν με τον χειρότερο τρόπο αλλάζοντάς τα χωρίς καμία δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική τους κατάσταση...


    Οι ανεμογεννήτριες είναι τεραστίων διαστάσεων και, όντας εγκατεστημένες πάνω σε βουνά όπως το Ξεροβούνι ορεινής Ναυπακτίας (1.571μ.), είναι ορατές από αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων. Σα να μην έφτανε αυτό, για λόγους ασφαλείας, φέρουν στην κορυφή τους φωτισμό που αναβοσβήνει ούτως ώστε να είναι ορατές ακόμη και τη νύχτα...

Ο νέος δρόμος μήκους 8,7χλμ. που διανοίχθηκε για να
μεταφερθεί η «πράσινη ανάπτυξη» στο Ξεροβούνι...
    Αυτό βέβαια είναι το λιγότερο, αφού για να τοποθετηθούν σε ένα βουνό οι ανεμογεννήτριες είναι απαραίτητο πρώτα να μεταφερθούν εκεί. Και πώς θα μεταφερθούν; Με τη διάνοιξη νέων δρόμων μήκους πολλών χιλιομέτρων και πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων που διασχίζουν ολόκληρο το βουνό μέχρι την κορυφή του, με όλες τις συνέπειες (πχ. αποψίλωση δασών)!








 Ας δούμε όμως τα κυριότερα μειονεκτήματα των αιολικών πάρκων, τα οποία αποδεικνύουν το μεγάλο φιάσκο μιας όμορφα παρουσιασμένης και «φιλικής» προς το περιβάλλον ενέργειας που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα:


Νεκρός γύπας, από τις ανεμογεννήτριες
στην Κρήτη...
  • Οι ανεμογεννήτριες σπανίως παράγουν την αναφερόμενη τιμή ισχύος. Κατά μέσο όρο, παράγουν το 20% αυτής.
  • Η αιολική ενέργεια δεν είναι «καθαρή». Η τοποθέτηση και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά και η κατασκευή των υλικών και εξαρτημάτων από τα οποία αποτελούνται, απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας, τα οποία μπορεί να αντιστοιχούν ακόμα και στο τριπλάσιο της συνολικής ενέργειας που θα παράξουν συνολικά οι ίδιες.
  • Οι ανεμογεννήτριες καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα είτε λειτουργούν, είτε όχι, και μαντέψτε ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Επίσης, την ευθύνη και το κόστος συντήρησης των νέων οδικών δικτύων που δημιουργήθηκαν για τα αιολικά, αναλαμβάνει η εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση. 
  • Θεωρητικά, εάν το 20% της ηλεκτρικής παραγωγής των ΗΠΑ αντικαθίσταντο από την αιολική ενέργεια, η μείωση των εκπομπών CO2 θα ήταν ένα απειροελάχιστο ποσοστό 0.00948%.
  • Κατά την λειτουργία τους, τραυματίζουν ή -ακόμα χειρότερα- σκοτώνουν τα διερχόμενα πτηνά, δημιουργούν έναν ενοχλητικό θόρυβο και συχνά αναφλέγονται, προκαλώντας πυρκαγιές. Περιστατικά τέτοιων πυρκαγιών έχουν συμβεί αρκετά, στο γειτονικό Παναχαϊκό όρος.
  • Για να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια από τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές, απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα καλωδίων, τοποθέτηση νέων στύλων ή υπόγειου δικτύου, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω αποψίλωση δασών και εκσκαφές.
Στοιχεία από το βιβλίο «WIND POWER FRAUD»,
 του Charles S. Opalek 


   Είναι λοιπόν κατανοητό ότι οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο δεν αποδίδουν το επιθυμητό όφελος, αλλά είναι και άκρως επιβλαβείς για το περιβάλλον! Επίσης είναι προφανές το πόσο υποβαθμίζεται η ομορφιά ενός ιδιαίτερου οικοσυστήματος όπως είναι για παράδειγμα τα βουνά και γενικότερα οι ορεινές περιοχές, όπου συνηθίζεται να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα.


Το Ξεροβούνι όπως φαίνεται από την κορυφή του Άννινου.

Το Ξεροβούνι όπως φαίνεται από την Τσόκα.
 
Κάτοψη του Ξεροβουνίου.


   Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της γύρω περιοχής, η τοπική αυτοδιοίκηση αδιαφόρησε πλήρως και ενέκρινε την εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών στο Ξεροβούνι! Το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι λυπηρό...

*Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της εταιρείας:


Η λεηλασία ξεκινά με διάνοιξη τεράστιων λάκκων στο βουνό, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και με φόντο τον Κατελάνο...



 Η πράσινη ανάπτυξη ριζώνει για τα καλά στο Ξεροβούνι. Στο βάθος Τριανταφυλλιά, Άννινος, Πλατανάκι, Καλιακούδα και Βελούχι.

Ολόκληρο εργοτάξιο στήνεται στο Ξεροβούνι, με οικολογικούς πάντα σκοπούς και με σεβασμό στο περιβάλλον. Πίσω ο Αρδίνης και στο βάθος τα Βαρδούσια.


...και να το αποτελέσμα. Εντελώς φυσιολογικό και εναρμονισμένο με το γύρω τοπίο! Στο βάθος το Πλατανάκι και η Καλιακούδα.


     Φυσικά, δεν είναι άσχημα και θλιβερά μόνο όσα συνέβησαν στο Ξεροβούνι που τυχαίνει να ήταν Καταφύγιο Άγριας Ζωής και επομένως ήταν αδιανόητο να τοποθετηθούν εκεί ανεμογεννήτριες, αλλά είναι εξίσου μη αποδεκτό το να συμβεί κάτι παρόμοιο και σε οποιοδήποτε άλλο βουνό.

   Οι μεγάλες εταιρείες δυστυχώς ενδιαφέρονται για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πλήθος γειτονικών βουνών...Παναιτωλικό, Χελιδόνα, Καλιακούδα, Οξυά, Κοκκινιά, Τσεκούρα, Αρδίνης, Ψωριάρης, Μακρυνόρος, Ακαρνανικά, Άγραφα, Όρη Βάλτου κ.α. απειλούνται άμεσα από τις εταιρείες της αισχροκέρδειας και τα αιολικά τους πάρκα που αν εγκατασταθούν, θα μετατρέψουν απ' άκρη σ' άκρη τον ορεινό όγκο της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας, σε μια τεράστια χωματερή με άχρηστα παλιοσίδερα που δήθεν παράγουν την πολυπόθητη ηλεκτρική ενέργεια, και με ένα δίκτυο δρόμων που κόβει τα δάση στη μέση, «χαρακώνει» ανελέητα μεγάλες ορεινές εκτάσεις και δίνει πρόσβαση σε οποιονδήποτε δε σέβεται την ιδιαιτερότητα και την ομορφιά των βουνών...

     Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: αξίζει η θυσία των βουνών μας στον βωμό του κέρδους και της απάτης των ενεργειακών εταιρειών που μόνο για το περιβάλλον δε νοιάζονται; Αξίζει κάτι τόσο όμορφο να χάνει για πάντα την αξία του για χάρη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Τα βουνά από μόνα τους είναι ζωή, οφείλουμε να τα προστατέψουμε!




Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την απάτη των αιολικών:

1. Αλήθειες και ψέμματα για την αιολική ενέργεια

2. Απο τα Όρη του Βάλτου στα Τζουμέρκα, και όλη η Πίνδος...
3. Τα αιολικά δεν είναι επενδύσεις. Είναι νέο, αναγκαστικό, εξωλογιστικό Κατοχικό Χρέος
4. Αιολικά: Ενεργειακά ατελέσφορη και ακριβή κοροϊδία
5. Ανεμογεννήτριες: όχι και τόσο "πράσινες", όσο τις πλασάρουν όσοι τις προωθούν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου